Esikäsittelyohjeet

Nylje eläin varoen.
- Poista nyljetysta nahasta liha- ja rasvakimpaleet.
- Huom. Kaikki reiät ja viillot voivat repeytyä muokkauksen aikana.

Jäähdytä nahka.
- Elolämpö pois ennen säilöntää.
- Jäähdytä nahka levällään.

Suolaa nahka huolellisesti.
- Suolaa nahka levälleen karvapuoli alaspäin

- Avaa huolellisesti kaikki taitokset.
- Levitä nahkaan tasainen peittävä kerros meri- tai vuorisuolaa.
- Anna nahkojen suolautua levällään, älä taita tai kääri niitä.
- Voit suolata useita nahkoja päällekkäin, aina karvapuoli alaspäin.
- Anna nahkojen suolautua vähintään viikon verran ennen kuin lähetät ne muokattavaksi. Jos säilytät nahkoja pidempään, ravistele nahoista suola pois ja suolaa ne uudelleen. Näin ne säilyvät pilaantumatta pitkänkin ajan.
- Kääri nahat vasta kun toimitat ne muokattavksi.

Lähettäminen muokattavaksi

Ravistele liiat suolat pois ja pakkaa nahka kahteen tai kolmeen päällekkäiseen muovipussiin ja pussi vielä pahvilaatikkoon. Laita mukaan paperi, jossa on lähettäjän nimi, osoite ja puhelinnumero. Varmista ettei paketista valu mitään.

- Huom. Matkahuolto ja posti voivat kieltäytyä kuljettamasta vuotavaa pakettia ja ovat myös oikeutettu perimään lähettäjältä siivousmaksun, jos paketti sotkee paikkoja.

Pienriistan esikäsittelyohjeet

Pienriista on hyvin moninaista. Siihen kuuluvat niin ketut, supit, naalit, näädät, minkit, piisamit jne. Pienriistan eri lajien nahkojen rakenne eroaa toisistaan hyvinkin paljon. Esimerkiksi ketulla ja näädällä on ohut nahka. jossa rasvakerros on suurimmaksi osaksi nahan ulkopuolella. Minkillä taas on paljon rasvaa nahan sisällä. Piisamilla ja majavalla puolestaan on tiivisnahka. Kuitenkin nahkojen käsittelyssä voidaan pääpiirteittäin noudattaa samaa kaavaa, lukuunottamatta majavaa jä mäyrää, suosittelemme niille suolausta.

- Poista liiat lihat ja rasvat
- Poista häntäluu ja avaa häntä
- Poista korvarustot/ja tai lihat
- Nylje rauhallisesti reikiä tekemättä
- Kuivaa oikein

1. Rasvojen kaapiminen
On erittäin tärkeää, että näistä eläimistä kaavitaan rasva ja liha pois hyvin tarkkaan ennen säilömistä. Rasva härskiintyy vanhetessaan ja aiheuttaa karvanlähtöä ja nahan haurastumisen. Rasvan poistumista voi tehostaa joko rummuttamalla nahkaa sahanpuruissa tai pyyhkimällä nahkaa sahanpuruilla.

2. Häntä, korvat ja tassut
Jos nahkaan jättää hännän nylkemättä, voi olla varma, että siitä irtoaa karva. Samoin on laita korvien, joista pitäisi poistaa lihat ja suurin osa rustoa. Tassut nyljetään kynttä myöten ja anturoista poistetaan rasva.

3. Nylkyreiät ja viillot
Vältä reikiä ja syviä viiltoja nylkiessäsi, sillä ne huonontavat nahan käytettävyyttä. Syvä viilto, vaikka ei olekaan reikä, voi revetä valmistuksen aikana.

4. Kuivaa oikein
Kutistumisen estämiseksi nahat kuivataan taanalle. Taanoja on erikokoisia eri eläimiä varten. Nahka vedetään taanan päälle karvapuoli sisäänpäin. Jos nahat muokkautetaan itselle, ei nahkoja tarvitse kääntää. Jos nahkoja kuivataan myyntiä varten, käännetään nahat karvapuoli ulospäin kun lihapuoli on kuivahtanut sopivasti. Kun nahat ovat kuivaneet, ne kammataan.
Kuivaa nahat hyvin miedossa lämmössä ja käytä apuna puhallinta mikäli mahdollista. Käytä lisäksi taanan ja nahan välissä puhdasta paperia, jotta nahka ei tartu taanaan kiinni ja taanassa mahdollisesti olevat epäpuhtaudet eivät pilaa nahkaa.
Kuivattuja raakanahkoja ei kannata säilyttää kotona kovin kauan, vaikka ne olikin hyvin puhdistettu. Nahassa oleva rasva hapettuu ja aiheuttaa nahan haurastumista.

Lähettäminen muokattavaksi

Nahat voi lähettää muokattavaksi postissa tai matkahuollossa, kunhan ne paketoidaan asiallisesti. Älä taita kuivattuja nahkoja, sillä niihin voi tulla murtumia tai reikiä. Laita mukaan paperi, jossa on lähettäjän nimi, osoite ja puhelinnumero.

Tuoreista tai pakastetuista nahoista joudumme perimään lisämaksun. Nahkojen pitää olla niin hyvin säilötty, että ne kestävät vähintään 3-4 viikon varastoinnin ennen muokkausta.

Emme laita työn alle samaa tavaraa joka päivä.